Részecskeszűrő / DPFA TerraClean részecskeszűrő tisztítás egy 100%-os hatékonysággal rendelkező megoldás, mely a szűrő szétszerelése nélkül történik. Ezzel a saját szabadalom alapján történő tisztítási eljárással az eltömődött, rossz hatásfokú, és ezáltal hibásan működő DPF szűrő ismét életre kel és még hosszú ideig tovább használható. Mindezt akár 1 óra alatt is elvégezzük, így Önnek nem kell nélkülöznie gépkocsiját.

Mi okozza a részecskeszűrő hibáját?

A részecskeszűrő tisztítás egy fontos dolog, mert maga a DPF szűrő egy olyan alkatrész, amely folyamatosan csapdába ejti a káros koromrészecskéket és bizonyos időközönként megtelik a szennyeződésektől. A részecskeszűrő a gépkocsi kipufogórendszerében van elhelyezve. Fő feladata, hogy megakadályozza a korom részecskék kijutását a kipufogó rendszerből, ezzel is csökkentve a káros-anyag kibocsátást. A modern autók a részecskeszűrő tisztítást egy regenerálódási folyamat keretében végzik el.
Ez a folyamat meghatározott vezetési körülmények között megy végbe, amikor a kibocsátott károsanyag részecskék hamu tartalma minimalizálódik. A DPF szűrő alkatrészben elhelyezett érzékelők kommunikálnak a gépjármű számítógépével (ECU), mely levezérli az automatikus regenerálási folyamatot.


Amikor szervizbe kell vinni

Sok oka lehet, hogy egy DPF nem regenerálódik rendesen. Ezt okozhatja a vezetési stílus, szenzor hibák, hibakódok, esetleg technikai okokra is visszavezethető. A műszerfalon a DPF kontroll-led jelzi, hogy DPF szűrő eltömődött, és szakszervizes beavatkozást igényel.
Ekkor a gépjármű teljesítménye korlátozódik egy bizonyos szintre, azaz szerviz üzemmódba kapcsol. Ekkor minél hamarabb fel kell keresni egy szakszervizt, hogy a hibát szakszerűen orvosolni tudják. Amennyiben ezt elmulasztja, a gépkocsi rövid időn belül letilt és használhatatlan lesz.

A részecskeszűrő meghibásodásának jelei

 • Nagyon gyakori regeneráció, vagy kísérlet rá.
 • Nem tudja az autó befejezni a regenerálást.
 • Akár jelentősebb teljesítmény vesztés.
 • Üzemanyag fogyasztás megemelkedése.
 • Check lámpa világít a műszerfalon.
 • A gépkocsi vész üzemmódba kapcsol, így korlátozza a teljesítmény leadását.

Bemutatjuk a részecskeszűrő tisztítás folyamatát

A videón az angliai anyacégünk által készített DPF tisztítás folyamata tekinthető meg.
A tisztítási eljárás az alábbi lépésekből áll:

 • Teljes diagnosztizálás

 • Mechanikai vizsgálat

 • Részecskeszűrő tisztítás

 • Tesztvezetés

 • Végső ellenőrző vizsgálat

További videók a Terraclean eljárásokról megtalálhatóak a TerraClean Magyarország Youtube csatornáján: https://www.youtube.com/@terracleanmagyarorszag

A részecskeszűrő tisztítás lehetőségei

A kétezres években kezdtek elterjedni a részecskeszűrős dízel autók, melyből kifolyólag egyre több tisztítási eljárás került a magyarországi piacra. Árképzést tekintetében az olcsó megoldásoktól kezdve, a nagyon drágákon át, egészen a cseréig terjedő lehetőségeken át terjedt a skála. Saját és külföldi munkatársaink tapasztalatai alapján állíthatjuk, hogy ezek rendkívül változó hatékonysággal működnek. Általában az alább felsorolt lehetőségek kínálkoznak részecskeszűrő probléma esetén:

Tisztítás adalékkal

Ez a legolcsóbb megoldás, néhány ezer forintos lehetőség, mely valamilyen folyadék halmazállapotú termék hozzáadását javasolja az üzemanyaghoz. A termék az üzemanyagon keresztül a motorba jut, ahol közel teljes mértékben elég. A részecskeszűrőig így el sem jut a folyadék, ezáltal hatást sem tud kifejteni a szűrőre.

 • Költsége: 5.000 – 20.000 Forint.

 • Nem képes hatást kifejteni.

 • Semmi eredménye nincs.

 • Nem jut el a kívánt helyre.

Leszereléses részecskeszűrő tisztítás

Többféle leszerelést igénylő részecskeszűrő tisztító eljárás van a piacon jelenleg. Ebben az esetben egy kémia anyaggal és/vagy hő hatására, az égés igénybevételével történik a szennyeződés eltávolítása a DPF-ből. Ami közös a megoldásokban, hogy a részecskeszűrő eltávolításra kerül az autóról, ami a rendkívül magas szerviz óradíjak miatt biztosan nem lesz költséghatékony megoldás.

 • Költsége: 100.000 – 150.000 Forint.

 • Akár több napig gépkocsi nélkül maradhat.

 • Nem várt költségek jelentkezhetnek.

 • Időigényes megoldás.

Részecskeszűrő csere

Ez a legköltségesebb lehetőség. Személyes tapasztalatunk alapján a kicserélt szűrők 95%-a megmenthető lenne, ha kitisztíttatnák. Ezután még több tízezer kilométeren keresztül használhatóak lennének, mellyel elkerülhető lenne a jelentős anyagi kiadás.

 • Költsége: 300.000 – 400.000 Forint.

 • Több százezer forintos kiadást jelenthet.

 • Hosszabb javítási idő.

 • Legtöbbször felesleges a csere.

Részecskeszűrő kiiktatás – eltávolítás

A részecskeszűrő eltávolítása vagy kiiktatása számos problémát vonhat maga után, köztük a környezet szennyezésével, amely komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet. Ezeket az alábbiakban bővebben is kifejtjük, ezzel bebizonyítva, hogy a részecskeszűrő kiiktatása egy nagyon veszélyes dolog, amelyet semmilyen körülmények között nem ajánlunk. Sokan viszont sajnos úgy gondolják, hogy megéri kiszerelni a DPF-et, hiszen onnantól nem fog hibajelzéseket adni, illetve a fogyasztás is minimális mértékben csökkenthető, azonban ez hosszútávon megbosszulja magát a sok negatív hatása miatt.

A részecskeszűrő hiánya szabályellenesnek számít, egészen 2010 óta az európai szabályozás alapján. Nyilvánvalóan ezt a szabályt nem véletlenül vezették be, hiszen nagyon komoly egészség károsító hatásai vannak. Aki viszont nem tartja be a részecskeszűrőre vonatkozó szabályokat, és tetten érik, az nagyon komoly büntetésre számíthat. Akár több százezer forint is lehet a bírság, ami valljuk be nem kis összeg, főleg ilyen könnyen elkerülhető dolgokra.

Környezetszennyezés

Számos a környezetre és az egészségre káros hatása van ha eltávolíttatjuk ezt a fontos alkatrészt a gépkocsiból, ami legfőképpen abból keletkezik, hogy a motor kipufogórendszere kiengedi a környezetre káros anyagokat a légkörbe. Ezen káros anyagok a nitrogén-oxidok, a szénhidrogének, és a szén-monoxid. A részecskeszűrő kiiktatása továbbá a korom-, és részecskekibocsátást is megnöveli. Legfőképpen a légúti betegségekkel küzdő emberekre vannak igazán rossz hatással ezek a szennyező anyagok, azonban az egészéges emberekben is kialakulhatnak légzőszervi és a tüdőt érintő betegségek a káros anyagok végett.

Szóval már csak embertársaink és a bolygó védelmének érdekében is fontos, hogy ne szedesse ki gépkocsija részecskeszűrőjét. Persze van még további anyagi vonzata is a részecskeszűrő kiiktatásnak, hiszen azt valakinek el is kell végeznie. Összességében viszont akárhogy is számolunk, sehogyan sem jön ki nyereségesen a részecskeszűrő kiiktatás, hiszen ezzel ártunk pénztárcánknak, a bolygónak és embertársaink egészségének. Kiiktatás helyett inkább részecskeszűrő tisztítás ajánlott, melyet akár nálunk is elvégeztethet. A tisztítás jóval olcsóbb és kíméletesebb megoldás, továbbá hosszú távon is kifizetődő lehet az autó alkatrészeinek szempontjából.

Foglaljon időpontot és kitisztítjuk gépkocsija részecskeszűrőjét!

Amennyiben elhozza autóját szervizpontunkba, akkor diagnosztizálásra kerül a DPF hiba. Győződjön meg személyesen a hibáról, a valódi problémáról és tájékozódjon a részecskeszűrő javítási lehetőségekről. A teljes bevizsgálás garantáltan segít a probléma megoldásában!

A "FOGLALÁS" gombra kattintva máris bejelentkezhet, ha igénybe kívánja venni a szolgáltatást, vagy ha további információra lenne szüksége, lépjen kapcsolatba velünk a "KAPCSOLAT" menüpontban található elérhetőségeinken. 

Mit kell tenni a részecskeszűrő tisztítás után?

A kitisztított részecskeszűrő jó állapotának megóvása érdekében javasolt időnként hosszabb ideig magas fordulatszámon járatni a gépkocsit. Ez gyakorlatilag autópályás közlekedés alkalmával történik meg. Ilyenkor tud beindulni az öntisztító regenerálódás folyamata, ami által sokáig fog megfelelően működni a részecskeszűrő berendezés.
A rossz minőségű üzemanyag is hozzájárulhat az idő előtti koromlerakódáshoz, eltömődéshez, ami a teljesítményromlást eredményezi. A kilométerek növekedésével érdemes elvégezni a DPF tisztítást, mielőtt bármely nem kívánt probléma jelentkezne.
A részecskeszűrő tisztítás nálunk garanciával történik!

GY.I.K.

Az alábbiakban igyekeztünk összegyűjteni a leggyakrabban feltett kérdéseket, részecskeszűrő tisztítás témakörben.

Honnan tudom, hogy elromlott a részecskeszűrő?

Ezt általában a műszerfalon látható DPF kontroll-lámpa, vagy motordiagnosztika piktogram jelzi. Ez az állapot általában a szakszerviz beavatkozását igényli. Emiatt az autó teljesítménye csökken, mivel átkapcsol szerviz üzemmódba, azaz már csak csökkentett teljesítménnyel használható az autó.

Milyen autókon végezhető el a részecskeszűrő tisztítás ?

Szinte bármely részecskeszűrővel ellátott gépkocsin elvégezhető a tisztítás. Gyors és speciális csatlakozó megoldásunk segítségével roppant egyszerű a csatlakozás és nem kell leszerelni a szűrőt a kipufogóról. A bejelentkezés alkalmával érdeklődjön az elérhető lehetőségekről és szakemberünk pontosan tájékoztatja Önt az autójával kapcsolatos tudnivalókról.

Mennyibe kerül a DPF tisztítása?

*A szolgáltatás ára: 80.000 Ft (+ 15.000 Ft munkadíj)
A DPF tisztítás mellé tisztítás mellé minden ügyfelünknek AJÁNDÉKBA adunk egy autódiagnosztikai vizsgálatot. (Értéke: 20.000 Ft)
Nagyobb gépjárműveknél, teherautóknál, haszongépjárműveknél, mezőgazdasági gépeknél, építőipari gépek és autóbuszok estében magasabb lehet az ár a szolgáltatás, a munka nehézsége és a motor mérete miatt.

Mennyi ideig tart a részecskeszűrő tisztítás ?

A teljes részecskeszűrő tisztítás folyamata ideális esetben 1 órán belül elkészül! Így akár meg is várhatja a részecskeszűrő tisztítást.

Mi történik a DPF tisztítás alatt?

A tisztítás alatt egy erre a célra speciálisan kifejlesztett alifás tüzelőanyag (üzemanyag) segítségével oldjuk fel a korom-károsanyag lerakódásokat, melyek a szűrő eltömődését okozzák.

El kell távolítani a részecskeszűrőt?

Nem! Némelyik szerviz eltávolítja vagy kiiktatja a DPF szűrőt, ami illegális és a jármű ezáltal nem felel meg a környezetvédelmi előírásoknak, és így nem tud időszakos műszaki vizsgát tenni, emellett komoly bírság fizetését is maga után vonhatja.

Milyen esetben nem tisztítható a részecskeszűrő?

Amennyiben a szűrőbetéten fizikai sérülés keletkezik, azaz átégett, indokolt a részecskeszűrő cseréje. Ez nagyon egyszerűen megállapítható a kipufogó végében lerakódott koromból. Ha a lerakódott korom sűrű és fekete, abban az esetben nagy valószínűleg a szűrő sérülése miatt a korom áthatolt a szűrőbetéten. Ebben az esetben már csak a részecskeszűrő csere segíthet.

Készült: TerraClean Group Kft. engedélyével és a terraclean-group.com oldal anyagainak felhasználásával.