EGR-szelep / EGR-rendszer tisztításMi okozza az EGR-szelep és EGR-rendszer hibáját?

A kétezres évektől kezdődően dízel- és benzin üzemű járműveknél egyaránt előtérbe került a károsanyag kibocsátás csökkentése. Magas hőmérsékletű égés során nitrogén-oxid keletkezik, ami káros a környezetre. Az autógyártók részleges megoldásként kifejlesztették az EGR szelepet, ami visszavezeti a távozó kipufogógáz egy részét a beszívott friss levegőhöz. Ennek következtében csökkenthető az égés hőmérséklete, ami összefüggésben van a keletkező nitrogén-oxid mennyiségével. Az alkatrész a visszavezetés mellett mennyiségszabályzó feladatot is ellát.

Sajnos ez a környezetvédelmi megoldás sem mentes hátrányoktól. Különösen keveset futó és nagyrészt városban használt autóknál jellemző, hogy a kipufogógázból származó olajköd- és koromlerakódások következtében az EGR szelep meghibásodik. A kokszolódás miatt pedig különböző hibajelenségek lépnek fel, amik rendszerint összefüggésben vannak a visszavezetett kipufogógáz mennyiségével.

Amikor már szakemberhez kell fordulni

A problémára többféle tünet is mutathat. Általánosan jellemző a rángató, egyenetlen motorüzem. Ez annak tudható be, hogy a szelep lerakódásai miatt gátolt a rendeltetésszerű működés. Ilyenkor nem a megfelelő időben és mennyiségben kerül visszavezetésre a kipufogógáz. Előfordulhat szokatlan motorfüstölés és hidegindítási probléma is. Továbbá hibakód jelzi, ha konkrét probléma adódott.

Amennyiben hibakód jelent meg és a motorüzemmel sincs érezhetően minden rendben, haladéktalanul fel kell keresni egy szakszervizt. A teljes diagnosztika alkalmával könnyen kideríthető, hogy az adott hiba milyen összefüggésben lehet a karbon lerakódások mértékével.

Fontos: Ha eltömődött az EGR szelep, nem ajánlott önmagában cserélni, mert a rendszer egyéb elemein keletkezett lerakódások ismét nagy eséllyel okoznak problémát ennél az alkatrésznél is. Fontos továbbá, hogy ha maga az EGR-szelep meghibásodott úgy azon, a tisztítóeljárás nem tud segíteni.

A TerraClean szervizközpontok megoldást kínálnak az EGR rendszer és szelep hatékony tisztítására. A szabadalmaztatott EGR tisztító berendezéssel garantáltan eltávolítjuk a rendszer elemein felgyülemlett korom lerakódásokat. Ismerje meg hogyan működik a gyakorlatban!

Miben egyedi a TerraClean eljárás?

  • A tisztítószer speciális üzemanyag

  • Azonnali eredmények

  • Idő- és költséghatékony megoldás

  • Hibakód mentesség a kezelés végére

  • Különösebb megbontás nélküli eljárás

Az eljárás a következő lépésekből áll:

  • Teljes diagnosztika

  • EGR szeleptisztítás (szívó- és kipufogó oldal külön fázisban)

  • Ismételt diagnosztika

  • Tesztvezetés

Amennyiben ismertetőnk alapján meg tudtuk győzni arról, hogy az Ön gépjárművének is segítséget nyújthatunk, úgy "FOGLALÁS" gombra kattintva máris bejelentkezhet, ha igénybe kívánja venni a szolgáltatást, vagy ha további információra lenne szüksége, lépjen kapcsolatba velünk a "KAPCSOLAT" menüpontban található elérhetőségeinken.

Készült: TerraClean Group Kft. engedélyével és a terraclean-group.com oldal anyagainak felhasználásával.